Bilde 03.12.2023, 11 09 48

Julekaker hører jula med

Caroline N. Johnsrud

Caroline N. Johnsrud

Julebakst hører for mange juleforberedelsene til, og er ofte en selvskreven aktivitet sammen med familien eller gode venner. Enten dere går for de tradisjonelle syv slagene, eller ønsker nye favoritter velkommen til kakefatet – Her er noen oppskrifter verdt å teste til jul.

Sjokoladekuler

Sjokoladekuler går fort å lage og er fantastisk gode

Du trenger:

2-2,5 dl havregryn
30g kokosmasse + kokosmasse til å rulle kulene i
20 dadler
50 g mandler 
3-4 ss kakao
En klype salt

Fremgangsmåte:

  1. Fjern steinene fra dadlene
  2. Ha havregryn, dadler, kakao og salt i en bolle
  3. Kjør alt med stavmikser/foodprosessor slik at du får en jevn masse
  4. Grovhakk mandlene og rist de på en panne
  5. Bland 30 g kokosmasse og mandlene godt inn
  6. Lag små kuler og rull de i kokos
  7. Oppbevar i kjøleskap 

Biscotti

Biscotti er en italiensk kjeks som passer ypperlig å servere til kaffe eller te. Den er søt og har deilig sitronsmak.

Du trenger:

200 g mandler, grovt hakket
3 eggeplommer
250 g sukker
1 ss vaniljesukker
3 eggehviter
1 klype salt
1 1/2 sitron
400 g hvetemel
1,5 ts bakepulver

Fremgangsmåte:

Rist mandlene forsiktig i en stekepanne. Finn frem en vid bolle og rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljesukker med en håndmikser eller lignende til den blir litt kremete. Visp eggehvitene stive med en klype salt. Vend forsiktig eggehvitene inn i “eggekremen”, litt av gangen. Tilsett mandler og revet sitronskall, og rør deretter siktet hvetemel og bakepulver forsiktig inn. Du skal nå ha en ganske fast deig.

Del deigen i 3 emner som du ruller til tykke pølser som er nesten like lang som stekebrettet ditt er bredt. Legg pølsene på et bakepapirkledt stekebrett. Form emnene slik at de blir ca. 2 cm høye og ca. 6 cm brede.

Stek biscottipølsene ved 175 grader i 30-35 minutter, eller til de er passe stekt. Ta de umiddelbart på et skjærebrett og skjær ca. 1,5-2 cm brede skiver, på skrå. La biscottiene avkjøles på en bakerist.

Oppskrift fra Trines matblogg

Pepperkaker

Pepperkaker hører julen med, og det å pynte de med melisglasur og andre søtsaker er kanskje det aller morsomste.

Du trenger:

200 g Smør
2 dl Lys sirup
100 g Sukker
100 g Brunt sukker, farin
2.5 ts Kanel
1/2 ts Malt ingefær
1/2 ts Malt nellik
1.5 ts Kardemomme
1.5 dl Kremfløte
1.5 ts Natron
1 klype Salt
700 g Hvetemel

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og tilsett sirup, sukker, brunt sukker, kanel, ingefær, nellik, kardemomme og kremfløte. Rør alt godt sammen.

Rør sammen hvetemel, salt og natron i en stor bolle. Hell de våte ingrediensene sammen med melet og rør alt med en sleiv. Velt så deigen ut på en kjøkkenbenk og elt den godt sammen til en fast og smidig deig. Del deigen opp i fire emner og pakk hvert emne inn i plastfolie. Legg deigene i kjøleskapet over natten.

Før du skal begynne å kjevle ut pepperkakene kan du la deigen ligge i romtemperatur i 10-15 minutter. Da er det lettere å kjevle den, enn om deigen er veldig kald.

Kjevle deigen til tynne leiver og trykk ut pepperkaker med ønskede former.

Stek på 200 grader i ca. 5-6 minutter. Følg med underveis i stekingen, så pepperkakene ikke brenner seg.

Pynt med melisglasur. 

Oppskrift fra Ida Gran Jansen

Strull/krumkaker

Strull/Krumkaker er en klassiker. Har du multer i fryseren, så er multekrem og krumkaker en uslåelig kombinasjon. 

Du trenger:

4 dl Kremfløte
0.5 dl Sukker
200 g Hvetemel
1 klype Salt
1/2 ts Kanel
1/2 ts Kardemomme

Fremgangsmåte:

Pisk sammen kremfløte og sukker til en myk krem. Stopp med en gang kremen er fast, men fortsatt myk. Bland sammen hvetemel, salt, kanel og kardemomme i en skål og rør det så inn i kremen. La røren stå på kjøkkenbenken i 30 minutter. Mens røren står å hviler kan du varme krumkakejernet. Dette er en tykk røre, og det skal den være. Den vil fordele seg utover jernet når du presser det godt sammen.

Stek ca. 1 litt stor ss røre av gangen, press jernet godt sammen så røren fordeler seg utover. Stek til strullen er gylden (heller litt for brun enn for lys, da får du mer smak). Du må være ganske rask når du ruller strullen. Den vil stivne ganske fort.

Oppskrift fra Ida Gran Jansen

Tørkede appelsinskiver

Ikke en julekake, men utrolig fin til pynt og fyller hele hjemme med nydelig duft.

Slik tørker du appelsinskiver:

  1. Sett ovnen på 80 grader.
  2. Skjær appelsinene i tynne skiver, og tørk godt av de
  3. Legg skivene på stekebrett
  4. Stek dem i ovnen i ca 5 – 8 timer, avhengig av hvor tykke skivene er.
  5. Ta ut stekebrettet og la skivene lufttørke på brettet til de blir sprø.

God jul!

Del dine unike juletradisjoner ved å tagge @heihadeland #heihadeland i sosiale kanaler.

Del artikkelen

Les mer om ,

Linn Werner
Linn Werner

Proteinrik havregrøt med salt karamell-smak, bringebær og brunost

Nå nærmer seg jul, det er kaldt og mørkt ute. Da er det digg med varm grøt og kakao!

Julen er ekstra fin på Hadeland

Opplev et av landets mest idylliske og tradisjonsrike områder!

Førjulseventyr på Hadeland

10 unike førjulseventyr! Oppdag lokale tradisjoner, aktiviteter og underholdning for hele familien.

Skap nye minner på julemarked

Hjertelig velkommen til årets julemarked.