
Kortreist nytelse fra lokale matprodusenter
Kortest mulig reisevei og færrest mulig mellomledd er bra for deg, bra for produsentene, og bra for miljøet. Her er noen av våre lokale skatter.
Det er stadig økende fokus på at maten vi spiser skal være kortreist og naturlig. På Hadeland har vi flere dyktige lokale matprodusenter som produserer naturlig, kortreist og god mat.
Thorbjørnrud Ysteri
Thorbjørnrud Ysteri på Øvre Kjekshus Gård er en del av det fantastiske lokalmateventyret som Olav Lie-Nilsen har skapt på Hadeland. Her produseres det hvert år mer enn 10 tonn med ost som gjør det ganske bra i kåringer, både nasjonalt og internasjonalt. All melk som blir brukt i produksjonen kommer direkte fra gården som praktiserer beiting i så stor grad som overhodet mulig. Naturen og god dyrevelferd gir gode oster.


Hadeland Viltslakteri
En lokal kjøttprodusent som ligger vakkert til ved Randsfjorden på Jevnaker kommune. Her finner du produkter av høy kvalitet som har fokus på god dyrevelferd og bærekraft. Her kan du blant annet finne sesongbasert førsteklasses elgkjøtt og gullmedaljevinneren «Svinaktig god» salami. Hadeland Viltslakteri er også kjent for sine gode julepølser, og gode medisterkaker som vant sølvmedalje i NM- kjøttprodukter.


Heier Du Rietz
Heier Du Rietz har spesialisert seg på urban birøkt i Oslo og mer tradisjonell på Hadeland. Bikubene er strategisk plassert på Hadeland nettopp for å få de unike smakene naturen i lokalområdet tilbyr. På Honninghuset på Hadeland Glassverk kan du handle glassverket sin signaturhonning, mens Landhandleren i Gran selger deilig sommerhonning og lynghonning som er sesongbasert. Sanner Hotell har også en bikube på området som de bruker i maten, men også som suvenir til gjestene.


Brandbu Pølsemakeri
Dette er kanskje en av våre mest kjente matprodusenter. Spredt ut på to lokasjoner, hovedbutikk i Brandbu sentrum og en i Gran sentrum, kan du finne et godt utvalg til middagsbordet. Alt fra spekemat, grillmat og sesongbasert vilt kan du finne innenfor slakterens dører. Pølsemakerens «Spekegrill» er gullmedaljevinner i NM- kjøttprodukter, og ikke langt bak i rekken med bronseplassering ligger de populære angusburgerne.



Sangnæspølsa
Sangnæspølsa fra Hadeland er en ekte tradisjonsskatt, med en oppskrift som nærmest er uendret siden før krigen. Denne produseres kun i perioden september – april, siden den varmere årstiden gjør det vanskelig å få i gang den naturlige prosessen. Pølsene blir laget i moderne pølseutstyr, så hengt opp til tørking og modning i et uthus som er innredet til spekerom med god lufting.
Hemlaga på Næs
Hemlaga på Næs er en gårdsbutikk med stort utvalg av egenproduserte produkter, samt et utvalg av fra lokale matprodusenter i småskala. Her lages det kaker, geléer, syltetøy og ulike typer drikke. Mest kjent er kanskje «Hemlaga Eplemost», som kommer til hvert år fra gårdens egen flotte eplehage. Produktene er basert på gamle tradisjoner, som deretter har vært til inspirasjon for nye produkter. Økologisk, kortreist og minimalt med tilsetningsstoffer er fokuset her.

ASK Spekehus
Inspirasjon fra italiensk håndverk kombinert med god dyrevelferd blir det god spekemat av. Dyrene går fritt og spiser rett fra landskapet opp mot Ringkollen, Nordmarka og Kroksskogen – et vakkert kulturlandskap der det bugner av bær, urter og sopp. ASK Spekehus har en rekke smaksrike, gøyale og unike produkter; du har kanskje hørt om «Nå snakker vi pinnekjøtt», «Jåla»- salami eller «Holy Balony»- spekepølse?


GO´IS
Takket være lidenskap for iskrem kan du nyte nydelig italiensk is (gelato) på Hadelandsk vis. Metoden som brukes for å lage GO`IS er den samme som benyttes for å fremstille italiensk håndverks-gelato. I kontrast til de aller fleste iskremprodusentene brukes det ikke egg, og minimalt med fløte, som gjør isen mer smaksrik, og ikke minst til et sunnere alternativ. GO´IS har fokus på kortreiste råvarer, og benytter seg derfor av råvarer fra lokale produsenter så langt det er mulig. Melka som blant annet blir brukt i isen, leveres av lokale melkebønder fra Hadeland. GO´IS Hadeland fås blant annet hos Landhandelen i Gran.


Del artikkelen
Les mer om Overnatting og spisesteder