IMG_8131

Fra jord til bord

Ved å velge økologisk og kortreist styrker du inntektsgrunnlaget til lokale bønder og matprodusenter. På Hadeland har vi flere aktører som produserer kortreiste grønnsaker, frukt og bær. Godt for miljøet og godt for kroppen.

Det brukes store mengder energi på å frakte mat på kryss og tvers av land og kontinenter, som er en belastning på miljøet. Med et av de beste jordbruksområdene i hele landet er Hadeland et ypperlig sted for å dyrke gode norske råvarer, som gir deg muligheten til å velge og vrake i kortreist mat. Rett fra jord til bord.

De Haes Gartneri

De Haes Gartneri er en oase av selvproduserte grønnsaker og planter. Bedriften prosjekterer og anlegger kjøkkenhager til bedrifter og privatpersoner, og er i stadig vekst og utvikling. I 2021 kunne de stolt meddele at de nå holder kurs i økologisk kjøkkenhagedrift. Gartneriet er i tillegg en av veldig få som produserer egne frø; en kunnskap som holder på å dø ut og som er veldig viktig for oss.

Vestre Grinaker

Vestre Grinaker ligger midt i Hadelands frodige kulturlanskap i Brandbu, i Gran kommune. Her produseres det økologiske grønnsaker, konfektrabarbra og egg. Vestre Grinaker leverer grønnsaker og egg til lokale daglivarebutikker, og er å se på Bondens Marked.

Hadeland Andelslandbruk

Ønsker du å støtte opp om lokal mat, komme tettere på bonden og forstå mer om hvordan matproduksjon foregår? Ta del i et Andelslandbruk. Her kan du fråtse i søte tomater, sukkererter og rare gulrøtter uten sprøytemidler. Kort fortalt er Andelslandbruk et samarbeid mellom forbrukere og bønder, hvor man sammen tar ansvar for matproduksjonen. Forbrukere kjøper en andel av gårdens produksjon, og får sin andel matvarer direkte tilbake fra jorda. Du får se alt vokse og spire, og bidra i arbeidet som skal til for at avlingen blir stor.

Reko-ringen Hadeland

Reko-ringens formål er å fungere som en kontaktplattform mellom forbruker og produsenter i området, uten mellomleddet. Reko-ringen har faste utleveringer og utvalget varierer med sesongen. Reko står for «rettferdig konsum» og er et handelsfenomen grunnlagt av Thomas Snellman i Finland i 2013. Produsenten står selv for produksjon og salg, og får dermed hele salgssummen.

Reko – Ringen Roa
Reko – Ringen Jevnaker
Reko – Ringen Brandbu

Liza´s Småbruk

Trenger du inspirasjon til hvordan du skal ta i bruk kortreiste råvarer? Liza`s Småbruk er et spennende og annerledes kurskonsept som heter «Fra jord til bord». Småbruket er nær selvforsynt med sin grønnsakshage, frukthage og veksthus, sammen med de omkringliggende beitene, hvor høner og gjess spankulerer. Liza`s Småbruk arrangerer kurs hele året. Se mer i vår arrangementskalender.

Egen hage eller balkong

På Hadeland har vi gode muligheter for å dyrke egen mat; området regnes som blant de beste jordbruksområdene i landet. Du trenger heller ikke de største arealene for å skape glede ved å ta i bruk egenproduserte råvarer.

Del artikkelen

Les mer om

Lokale spisesteder med unike matopplevelser

Vi gir deg tips på lokale spisesteder hvor unike og lokale matopplevelser står i førersetet.

Kortreist nytelse fra lokale matprodusenter

På Hadeland så har vi flere dyktige lokale matprodusenter som produserer naturlig, kortreist og god mat.

For Foodies

Har du testet noen av Hadelands spisesteder? Her finnes noe for enhver smak.