IMG_0052

Lokal brukskunst

På Hadeland har vi mange spennende tradisjoner innen håndverk. Vi har også mange spirende ildsjeler og inspirasjonskilder som er verdt å få med seg. Vi gir deg en liten smakebit av hva vi har å by på.

Når det kommer til håndverk og brukskunst så har Hadeland mer å by på enn bare glass. Her finner du håndlagde møbler, interiørkunst, prydhager og smykker – alt laget av lokale kunstnere og håndverkere.

Dynnasteinen

Dynnasteinen er en runestein som opprinnelig sto på gården Dynna helt sør i Gran kommune. Den regnes for å være et av Norges tidligste kristne minnesmerker og Norges første billedmonument. Den er om lag tre meter høy og har bibelske motiver som er datert til om lag 1050.

Den begynner med en tragisk historie, ei ung jente dør. Hennes mor ville at det aldri skulle glemmes og satte opp en stein til minne om henne. Budskapet ble risset inn med runer langs siden: Gunvor Thyriksdatter gjorde bru etter Astrid, dotter si. Hun var den handugste møy på Hadeland. På steinens forside gjengis Betlehemsstjernen, de tre vise menn, Jesusbarnet og gaveoverrekkelsen i stallen.

Lille Gullkorn på Gran har laget Dynnasteinen anheng og kjede i sølv. Anhenget er produsert av Gullsmed Tone Kristiansen som har eget verksted på Hadeland. Smykket er laget av resirkulert sølv

Sysselgården og Dåpstradisjon

Dette er et sjarmerende museum, en systue og butikk i det gamle kulturlandskapet på Tingelstad. Museet huser 170 gjenstander fra 17-,18-, og 1900-tallet. I den tidligere smia formgis og produseres det dåpskjoler, ofte inspirert av eldre tider. Sysselgården-Dåpstradisjon er innehaver av Norsk Kulturarvs utmerkelse Olavsrosa. Grupper tas imot for foredrag om dåp og dåpspåkledning fra middelalder til idag, og det er omvisning i Dåpstradisjon Musem i sommerhalvåret.

Korshagan gårdssnekkeri

Korshagan ligger vakkert til i det spesielle kulturlandskapet på Granavollen. På gården har det blitt laget et snekkerverksted og showroom som viser egenprodusert interiør og møbler. Korshagan har spesialisert seg på håndlagde møbler av heltre, som er skreddersydd til hytter og hjem. Her brukes det kortreist materiale som tilpasses eget ønske med 30 års erfaring.

Katinka Yri

Katinka Yri er en lokal kunstner som trives i det enkle og minimalistiske landskapet. Kunstneren henter inspirasjon mange steder og dette resulterer i flott interiørkunst. Katinka er opptatt av å bruke naturlige tekstiler som lin og ull. Hun benytter produsenter som Gudbrandsdalens Uldvarefabrik og Nevotex, som er tekstilleverandører med et godt verdigrunnlag. Se mer kunstverk av Katinka på instagram@atelier.yri.

Del artikkelen

Les mer om

En kulturell reise

Destinasjon Hadeland fremstår idag med et unikt tilbud innen opplevelser og kultur. Parallelt med det vakre landskapet bugner det med historie og severdigheter så langt øye kan se.

Kulturelle perler i friluft

Fra urban kunst til selvspillende piano. Hadeland byr på en god blanding av kulturelle utendørs-opplevelser.

Dra på skattejakt på Hadeland

Er du på jakt etter et minne fra turen, eller en gave til noen du er glad i? Et unikt produkt er et godt valg, - uansett om det er et kunstverk, en pyntegjenstand, et klesplagg eller en lokalprodusert delikatesse.

Ting å gjøre på en regnværsdag

Her har vi samlet flere ting du kan gjøre på en regnværsdag