The Gran Boathouse. Foto: VisitNorway
The Gran Boathouse. Foto: VisitNorway

Kulturelle perler i friluft

Fra urban kunst til selvspillende piano. Hadeland byr på en god blanding av kulturelle utendørs-opplevelser.

Det er ikke bare på kunstmuseer og gallerier du kan finne kulturelle perler, på Hadeland finnes de også ute i friluft. Vi har samlet sammen et knippe forslag til kunst, skulpturer og til og med musikk, som du kan oppleve ute i det fri.

Flora Y Fauna

Dette “streetart” verket kom på plass etter et samarbeid mellom Jevnaker kommune, Street art Oslo og artisten M.u.M. Verket finner du midt i Jevnaker sentrum. Prosjektet gikk ut på å revitalisere Fjordlandsbyen sentrum med gatekunst produsert av lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere. Kunstverket “Flora y Fauna” fremhever menneskets uadskillelighet fra naturen, med flere referanser til den globale klimakrisen.

Roten

For mange tusen år siden ble verdenstreet hugget ned. Alle de forskjellige delene ble spredt rundt omkring i verden som en påminnelse om verdens undergang. Roten er en rekonstruksjon av barken fra stammen til dette treet, laget av kunstnerduoen AiPotu, Anders Kjellesvik og Andreas Siqueland. Roten er plassert på en kolle mellom Blokkhus og Høgkorsplassen i Gran kommune.

Music on Display

Våren 2023 ble det duket for en helt unik kulturopplevelse på Bislingen – et selvspillende piano montert i en arkitektonisk container på Nordmarkas tak. Musikken er komponert for Nordmarka og er et samarbeid mellom Benjamin Mørk og Paal Mangerud. Konsertene har vært planlagte til faste tidspunkter, med mulighet for å bestille konsert for gruppe/skoleklasse. Music on Display hadde sin siste konsert for sommeren 1. august.

The Gran Boathouse

Lengst nede i vannkanten i Røykenvik på Hadeland står Gran Båthus/The Gran Boathouse. På avstand kan det oppleves som et hvilket som helst båthus, men dette båthuset er noe helt annet. Et massivt kunstverk i betong. Verket er en avstøpning av tomrommet i et gammelt båthus. Skulptøren Rachel Whiteread lot seg inspirere fra et gammelt båthus som representerte historien på stedet, og nå representerer skulpturen noe som ellers ville blitt borte.

Del artikkelen

Les mer om ,

10 tips til magiske ting å gjøre på Hadeland!

Tips til det du ikke må gå glipp av når du er på Hadeland!

En kulturell reise

Destinasjon Hadeland fremstår idag med et unikt tilbud innen opplevelser og kultur. Parallelt med det vakre landskapet bugner det med historie og severdigheter så langt øye kan se.

Barnas Hadeland

På Hadeland er det ikke mangel på gøyale ting å finne på for små og store barn. Vi har samlet opp et knippe forslag til hva du og din familie kan velge mellom av aktiviteter. Kanskje finner dere noe som frister!

Dra på skattejakt på Hadeland

Er du på jakt etter et minne fra turen, eller en gave til noen du er glad i? Et unikt produkt er et godt valg, - uansett om det er et kunstverk, en pyntegjenstand, et klesplagg eller en lokalprodusert delikatesse.