The Twist, Kistefos Museum. Foto: Laurian Ghinitoiu
The Twist, Kistefos Museum. Foto: Laurian Ghinitoiu

En kulturell reise

Hadeland fremstår i dag som en region med et unikt tilbud innen opplevelser og kultur. Parallelt med det vakre landskapet bugner det over av historie og severdigheter så langt øyet kan se. Bli med oss på en kulturell reise gjennom Hadeland.

Hadeland er kanskje kjent for sitt vakre naturlandskap, men visste du at regionen også er på vei til å bli en yndet destinasjon for kunstelskere? Her ligger de kulturelle opplevelsene på rekke og rad – noen historiske og noen av nyere dato.

En kulturdestinasjon med en twist

Omtalt som en “must-see cultural destination” er unike Kistefos Museum. En kulturdestinasjon i verdensklasse beliggende i vakre omgivelser på Jevnaker. Signaturbygget The Twist har høstet en rekke priser og nominasjoner for sitt spektakulære design. Bygget består av tre utstillingslokaler; Closed Gallery, Twist Gallery og Panorama Gallery. The Twist huser i dag en fantastisk skulpturutstilling av Sir Tony Cragg. Skulptøren hylles for å være en av verdens beste og kan nå oppleves på Hadeland.

“Set in the middle of the Kistefos sculpture park, the 15,000-square-foot structure is already on the must-see list for art and architecture lovers everywhere” – Bloomberg

Nybruket Galleri

Tilhørende til Kistefos museet er Nybruket Galleri. Kistefos er bygd på det tidligere fabrikkområdet til Kistefos Træsliperi AS og Nybruket ligger i en av de gamle fabrikkbygningene. Den industrielle arven er bevart og skaper en flott ramme for kunsten på innsiden. I 2023 åpnet et nytt gallerirom i andre etasje, også her er byggets originale bjelker og vinduer blitt bevart og skaper et flott samspill med den ikoniske utstillingen.

Glasslåven kunstsenter & atelier

Den karakteristiske røde låven fra 1880-tallet som ligger midt i nordens Toscana, Granavollen, er et pilotbygg innen bærekraftig kultur. Restaurering er gjort etter økologiske prinsipper, med naturlige materialer og miljøvennlige løsninger. Mellom historiske bygninger i det vakre kulturlandskapet er Glasslåven kunstsenter & atelier hjem for aktuell samtidskunst, tradisjonsrik håndverk, forestillinger og kulturarrangementer.

Steinhuset

Steinhuset på Gran prestegård er enestående i sitt slag. Det regnes som det eneste ikke-kirkelige bygget fra middelalderen på landsbygda i Norge. Bruken av Steinhuset er usikker, men teoriene er mange. Cicterciensekloster, gildehus for sognepresten eller bolig for hamarbispen under visitareiser? Det er uansett grunn til å tro at Steinhuset har hatt en sammenheng med Søsterkirkene. Idag brukes bygget til ulike arrangementer og kulturkvelder som du kan finne i vår arrangementskalender.

Hadeland Folkemuseum

Flere tusen års historie samlet på et sted. Hadeland Folkemuseum er et nyskapende museum i historiske omgivelser langs Pilegrimsleden. Et klassisk friluftsmuseum i flott natur, med over 30 gamle bygninger fra Hadelandsregionen. Et av Norges tidligste minnesmerker, Dynnasteinen, er å se i museumsparken. Det sies at hvis du setter deg på kne så kan du høre hjertet til vikingkongene Halvdan Svarte banke langt nede i gravhaugen Halvdanshaugen. Det folkekjære museet tilbyr spennende utstillinger og prosjekter, samt et variert tilbud for både barn, kunnskapstørste og kulturinteresserte.

Kunst og kultur på Hadeland Glassverk

Høsten 2020 lanserte Hadeland Glassverk en egen kunstklubb på bakgrunn av økende interesse rundt kunst, utstillinger og kunstprosjekter. I begge galleriene vil du finne unike skiftende utstillinger i det historiske bygget. Frem til 1. oktober 2023 kan du se et utvalg av maleren Håkon Gullvåg sitt arbeid, “Naturens Speil”.

Skattekammeret er årets nykommer i forbindelse med glassverkets 260 års jubileum. Museet er en Spennede reise gjennom Norges største glass- og krystallproduksjon. En hel etasje er dedikert design og kunstglass fra den første designeren i 1928. Skattekammerets utstillinger går over tre etasjer og forteller utallige historier fra de århundrer glassverket har eksistert.

Del artikkelen

Les mer om ,

Sov godt i vakre omgivelser

Overnattingsmulighetene på Hadeland er variert og tilfører det lille ekstra til ditt opphold. I hele regionen venter det særegne soveplasser verdt turen i seg selv.

10 tips til magiske ting å gjøre på Hadeland!

Tips til det du ikke må gå glipp av når du er på Hadeland!

Lokal brukskunst

Bli kjent med noen av Hadelands spennende tradisjoner innen kunst og håndverk.

Dra på skattejakt på Hadeland

Er du på jakt etter et minne fra turen, eller en gave til noen du er glad i? Et unikt produkt er et godt valg, - uansett om det er et kunstverk, en pyntegjenstand, et klesplagg eller en lokalprodusert delikatesse.

Ting å gjøre på en regnværsdag

Her har vi samlet flere ting du kan gjøre på en regnværsdag