Foto: Stian Gregersen
Foto: Stian Gregersen

På sykkelstien er jeg i nuet

Møt Jo Hoff Nordskar, sykkelguide og tidligere elitesyklist. VI har tatt en prat med Jo som har vært så heldig å få reise verden rundt med terrengsykkelen og konkurrere. Sykkelen har gitt ham naturopplevelser og trigget nysgjerrigheten i møte med ny kultur, natur og mennesker. Likevel finner han mestringsfølelsen og begeistringen like stor på en lokal sti bak huset sitt på Harestua, som i Alpene i Sveits.

Sykkelen er nøkkelen til nye opplevelser, mestringsfølelse og avkobling. Det er faktisk få aktiviteter jeg kan være så avkoblet og samtidig så tilstede i. Stien sluker fokuset og alle praktiske gjøremål forsvinner; på sykkelstien er jeg i nuet!

– Jo Hoff Nordskar, Mine Opplevelser

Gleden er den samme som å overvinne frykt, håndtere fart og spenning, balanse, koordinasjon, styrke, hurtighet, konsentrasjon og kondisjon. Hele spekteret av sanser stimuleres mens smilet brer seg ut i takt med omgivelsene. Det er noe ærlig og ekte over sykling i naturen, og det trenger slett ikke å være vanskelig underlag for å kjenne på mestringsfølelsen.

Favoritt-turer på Hadeland

Jo forteller at han er veldig tiltrukket av Nordmarkas høyeste topp; Svarttjernshøgda 717moh. Dette er en topp du kan nå på sykkel fra Jevnaker, Roa eller Harestua, så vel som fra Oslo. Han liker å sykle fra Harestua via Svartbekken, langs Mylla og over til Tversjøstallen på gode grusveier. Gjerne på el-sykkel, som han parkerer ved inngangen til blåmerket sti på Tversjøstallen. På toppen kan man se 360 grader utover hele Hadeland, til både Tryvannstårnet og Norefjell.

Sykkeltur med barn

Motivasjon er nøkkelordet, også på sykkeltur med barn. Snakk om sykkelturen på forhånd, gjør den opprinnelig kort, med mulighet for forlengelse. Fyll sekken med noe godt og ta med en strikk for de bratteste bakkene. På Hadeland har vi naturen rundt oss, og den byr på mange skatter som barn kan finne motivasjon i. De fleste sykkelturene Jo gjør med 5-åringen sin er til en beverdam, 450m fra huset. Det er målet, og når de først har kommet dit kan det fort ende med 7-8 km på samme tur.

Hvorfor el-sykkel?

Jo har opplevd at terskelen for å komme seg ut på oppdagelsesturer eller trening med sykkel blir høyere med antall familiemedlemmer i hus, jobbelasting, og ikke minst alder. Samtidig hevder flere at el-sykkel ikke er «trening», og det er nettopp her løsningen ligger. Ved å heller kalle el-sykling for «tursykling» vil man oppleve at terskelen nærmest elimineres, og antall sykkeløkter mangedobles. Ut av en slik praksis vil det bli trening, selv med el-sykkel.

Jo har pendlet på el-sykkel de siste 7 årene (4 av dem til og fra Lysaker) og ser på el-sykkel som et substitutt til bilkjøring; altså ikke et alternativ til en annen form for sykling, men et ekstra transportmiddel. Selv bruker han el-sykkelen daglig, samtidig som han elsker å ta seg en tur på landevei- eller stisykkelen. Det har resultert i at familien har solgt den ene bilen, ettersom el-sykkelen nå har blitt et såpass godt alternativ med rekkevidde på nesten 200 km og kraftig motorytelse.

5 enkle sykkel-tips

  • Begynn med å utforske nærmiljøet. På Hadeland har vi milevis med grusveier på kryss og tvers, samt et bredt nettverk av stier. Du kan ta toget til Harestua, Grua eller Gran og sykle tilbake til Oslo, gjennom enten Nordmarka eller Romeriksåsen.
  • Snakk med andre som sykler. Lirk fram et smil, si hei til de du møter og montér ringeklokke på styret – det gjør det så mye koseligere å passere noen.
  • Sett ned setet på sykkelen litt, så får du bedre kontakt med underlaget og det er lettere å bevege seg horisontalt i terrenget. (En drop-seatpost er en svært god investering hvor du kan justere setehøyden fra styre i fart).
  • Ta ut litt luft fra dekkene, bøy albuene for å senke tyngdepunktet, og ta av veien på sti ved neste anledning.
  • Start med lette «flystier» uten for mye stein eller røtter. Øk farten på disse og det tekniske vil komme sammen med gleden og mestringsfølelsen når du kjenner progresjon.

Dersom du blir like glad i terrengsyklingen som Jo kan du melde deg på en guidet tur. Da vil du helt sikkert lære noe nytt som bedrer opplevelsen ved neste tur.

Del artikkelen

Les mer om

På sykkel gjennom Nordens Toscana

Bli med på en av Hadelands fineste sykkelturer

10 tips for en vellykket tur med barn

Tid til fri lek, glede, fantasi og spenning er viktigere enn å gå langt. Her er 10 tips for en vellykket tur med barn:

På fiskekroken

Hadeland har mange fiskealternativer for en hver smak, - om du liker å fiske fra myra, brygge eller ønsker å leie kano.

Pakkeliste for sommerturen

Dette trenger du når du skal gå på sommertur.