Hadeland Glassverk Foto: Visit Norway
Hadeland Glassverk Foto: Visit Norway

10 tips til magiske ting å gjøre på Hadeland!

Lurer du på hva du ikke bør gå glipp av når du er på Hadeland? Når overnattingen er i boks så kan du sjekke ut vår liste over ting du bør se eller gjøre på Hadeland, som er garantert å skape uforglemmelige minner.

Hvis du først har bestemt deg for å besøke Hadeland så har du nok allerede lagt noen planer for hva du ønsker å se og gjøre. Men gjør litt plass i programmet ditt, for vi vet om minst 10 magiske ting du bør oppleve mens du er her.

1. Besøk Hadeland Glassverk

Det er ikke uten grunn at Hadeland Glassverk ligger øverst på listen. Dette er Norges eldste eksisterende håndverksbedrift, og er sikkert et navn de fleste har hørt om fra før.

2. Utforsk St. Petri

I Gran på Hadeland finner du Tingelstad gamle kirke. Dette er en steinkirke fra middelalderen, trolig oppført rundt 1220, som også går under navnet Sankt Petri. Vel verdt et besøk.

3. Oppdag Granavollen

Midt i hjertet av det historiske Hadeland ligger Granavolden Hotel & Gjæstgiveri og er nærmeste nabo til søsterkirkene Nikolaikirken, Mariakirken og Glasslåven kunstsenter og atelier. Granavollen blir ofte beskrevet som nordens Toscana med sine vakre turområder.

Granavolden Gjæstgiveri
Foto: Granavolden Gjæstgiveri

4. Bli begeistret på Kistefos

Kistefosmuseet er et museum for samtidskunst og en skulpturpark som har høstet internasjonal oppmerksomhet. Det består av to kunstgallerier med skiftende utstillinger, et industrimuseum, og en skulpturpark med 51 skulpturer.

Kistefosmuseet
Foto: Einar Aslaksen

5. Utforsk Randsfjordmuseet

Randsfjordmuseet består av blant annet Hadeland Folkemuseum og Hadeland Bergverksmuseum. På Hadeland Folkemuseum kan du utforske både naturhistorie, kulturhistorie og samfunn. Hvert år arrangeres “Barnas Musikkfest” på museet, og er en dag med ulike aktiviteter for store og små. På Bergverksmuseet kan du bli med på en spennende og lærerik Gruvesafari.

6. Bruk Nordmarka

Nordmarka er full av flotte turmuligheter som egner seg hele året. Ta med venner og familie ut på en minnerik tur rett utfor døren.

7. Telt på Fjorda

Trives du utendørs kan du sove i telt på en holme på Fjorda. Da kan du våkne opp til fuglekvitter, og nyte frokosten i solen etter et forfriskende morgenbad.

8. Bestig Lushaugtårnet

En av de mest populære turdestinasjonene på Lygna er Lushaugtårnet. Tårnet ble bygd i 2018, rager 15 meter over bakken og har fire platåer. Fra øverste platå kan du se store deler av Østlandet hvis været tillater det.

9. Test ut badeparken

På Jevnaker i Randsfjorden finner du en av Nordens største flytende badeparken. Badeparken er åpent i sommersesongen og vel verdt et besøk.

10. Nyt livet

Finn deg en fin spot og ta frem en god niste og bare nyt livet.

Foto: Jon Bjone

Del artikkelen

Les mer om

Lokale spisesteder med unike matopplevelser

Vi gir deg tips på lokale spisesteder hvor unike og lokale matopplevelser står i førersetet.

Sov godt i vakre omgivelser

Overnattingsmulighetene på Hadeland er variert og tilfører det lille ekstra til ditt opphold. I hele regionen venter det særegne soveplasser verdt turen i seg selv.

En kulturell reise

Destinasjon Hadeland fremstår idag med et unikt tilbud innen opplevelser og kultur. Parallelt med det vakre landskapet bugner det med historie og severdigheter så langt øye kan se.

På sykkel gjennom Nordens Toscana

Bli med på en av Hadelands fineste sykkelturer

10 tips for en vellykket tur med barn

Tid til fri lek, glede, fantasi og spenning er viktigere enn å gå langt. Her er 10 tips for en vellykket tur med barn: