Høstens skatter fra småbruket
En høst full av høsting. Gode råvarer og kortreist mat kan være så enkelt som å hente det fra egen hage.
Vår første sommer på småbruket er over og tiden før å høste, lagre og konservere er her. Dette har jeg virkelig sett frem til!
Det har vært lærerikt og fint å følge prosessen. Vi har fått til noe, feilet og lært masse underveis. Det vi har høstet av grønnsaker nå er ulike beter, gulrøtter, kål og squash. Vi har ikke «potetkjeller/jordkjeller» her på småbruket. Derfor som et alternativ forsøker vi å oppbevare betene i poser i kjøleskap for å holde lav og jevn temperatur og forholdsvis høy luftfuktighet for at de skal holde godt gjennom hele vinteren.
Det vi ikke har lagret eller spist har jeg fermentert. Fermentering er en av de eldste konserverings- og foredlingsmetodene vi har. Ved fermentering vil bakterier, gjær og sopp jobbe i samspill med enzymer ved å bryte ned eller omdanne stoffer i matvarer. Dette gjør at matvaren vil danne nye aromaer og smaker, holdbarhetstiden vil bli lengre og sammensetningen av næringsmidler kan bli endret. Sist men ikke minst, det smaker utrolig godt!
Vi har vært heldig med at det fra før av er både plommetrær, rips- og solbærbusker, stikkelsbær og epletrær på småbruket. Mye av dette har blitt til syltetøy, chutney, saft og mye har gått til kos!
Tips: Et hett tips er ripssyltetøy med rømme på vaffel. Det er en helt unik smaksopplevelse når det syrlige møter det søte!
Del artikkelen
Les mer om Overnatting og spisesteder