Høster grønnsaker-kopi

Høstens skatter fra småbruket

En høst full av høsting. Gode råvarer og kortreist mat kan være så enkelt som å hente det fra egen hage.

Caroline N. Johnsrud

Caroline N. Johnsrud

Vår første sommer på småbruket er over og tiden før å høste, lagre og konservere er her. Dette har jeg virkelig sett frem til!

Det har vært lærerikt og fint å følge prosessen. Vi har fått til noe, feilet og lært masse underveis. Det vi har høstet av grønnsaker nå er ulike beter, gulrøtter, kål og squash. Vi har ikke “potetkjeller/jordkjeller” her på småbruket. Derfor som et alternativ forsøker vi å oppbevare betene i poser i kjøleskap for å holde lav og jevn temperatur og forholdsvis høy luftfuktighet for at de skal holde godt gjennom hele vinteren.

Det vi ikke har lagret eller spist har jeg fermentert. Fermentering er en av de eldste konserverings- og foredlingsmetodene vi har. Ved fermentering vil bakterier, gjær og sopp jobbe i samspill med enzymer ved å bryte ned eller omdanne stoffer i matvarer. Dette gjør at matvaren vil danne nye aromaer og smaker, holdbarhetstiden vil bli lengre og sammensetningen av næringsmidler kan bli endret. Sist men ikke minst, det smaker utrolig godt!

Vi har vært heldig med at det fra før av er både plommetrær, rips- og solbærbusker, stikkelsbær og epletrær på småbruket. Mye av dette har blitt til syltetøy, chutney, saft og mye har gått til kos!

Tips: Et hett tips er ripssyltetøy med rømme på vaffel. Det er en helt unik smaksopplevelse når det syrlige møter det søte!

Del artikkelen

Les mer om ,

Caroline N. Johnsrud
Caroline N. Johnsrud

Si hei til Skjerva

Hvem bedre er det å ta med seg på oppdagelsesferd på Skjerva, enn små nysgjerrige oppdagere?
Tina Halvorsen
Tina Halvorsen

Et vinterparadis

Med glitrende is og frisk luft er det det ideelle stedet å sveve over isen på skøyter.
Linn Werner
Linn Werner

Hjemmelaget brød

Brødbaking har lang tradisjon på Hadeland. I moderne tid har proteinbrød helt uten heving blitt populær bakst. Perfekt søndagsfrokost eller matpakkemat. Smaksrikt og lettvint!

Book ditt julebord i unike omgivelser

På Hadeland er julestemning god tradisjonsrik mat, fine samtaler og minnerike opplevelser.

Førjulseventyr på Hadeland

10 unike førjulseventyr! Oppdag lokale tradisjoner, aktiviteter og underholdning for hele familien.

Skap nye minner på julemarked

Hjertelig velkommen til årets julemarked.