Høster grønnsaker-kopi

Høstens skatter fra småbruket

En høst full av høsting. Gode råvarer og kortreist mat kan være så enkelt som å hente det fra egen hage.

Caroline N. Johnsrud

Caroline N. Johnsrud

Vår første sommer på småbruket er over og tiden før å høste, lagre og konservere er her. Dette har jeg virkelig sett frem til!

Det har vært lærerikt og fint å følge prosessen. Vi har fått til noe, feilet og lært masse underveis. Det vi har høstet av grønnsaker nå er ulike beter, gulrøtter, kål og squash. Vi har ikke «potetkjeller/jordkjeller» her på småbruket. Derfor som et alternativ forsøker vi å oppbevare betene i poser i kjøleskap for å holde lav og jevn temperatur og forholdsvis høy luftfuktighet for at de skal holde godt gjennom hele vinteren.

Det vi ikke har lagret eller spist har jeg fermentert. Fermentering er en av de eldste konserverings- og foredlingsmetodene vi har. Ved fermentering vil bakterier, gjær og sopp jobbe i samspill med enzymer ved å bryte ned eller omdanne stoffer i matvarer. Dette gjør at matvaren vil danne nye aromaer og smaker, holdbarhetstiden vil bli lengre og sammensetningen av næringsmidler kan bli endret. Sist men ikke minst, det smaker utrolig godt!

Vi har vært heldig med at det fra før av er både plommetrær, rips- og solbærbusker, stikkelsbær og epletrær på småbruket. Mye av dette har blitt til syltetøy, chutney, saft og mye har gått til kos!

Tips: Et hett tips er ripssyltetøy med rømme på vaffel. Det er en helt unik smaksopplevelse når det syrlige møter det søte!

Del artikkelen

Unik overnatting

En god natts søvn spiller en viktig rolle for turen, og dessuten er overnattingen en stor del av opplevelsen. Hadeland har en rekke forskjellige overnattingsmuligheter som passer enhver anledning.

For Foodies

Har du testet noen av Hadelands spisesteder? Her finnes noe for enhver smak.

Catering for alle anledninger

Planlegger du konfirmasjon i år? Kanskje du skal gifte deg i sommer? I denne oversikten finner du noen som kan tilby akkurat det du trenger til din begivenhet. Enten det er lokal mat eller selskapslokale.

Overnatting i naturen

Lurer du på hvor du skal ta med deg familie og venner på tur?

Påskemat med Linn Werner

Linn Werner som står bak @mer_enn_spisbart deler sine tips til en smakfull påske!

Kos deg med kaffen!

På jakt etter en god kopp kaffe eller noe godt å spise? Vi har samlet noen av Hadelands hyggelige kafeer etter anbefaling fra lokale!