Laster Arrangementer

Dette arrangementet har funnet sted

Filmplakat av invasjonen, landskap fra Hadeland i sort hvit

Invasjonen av Hadeland i 1940 – visning på Brandbu kino

22. oktober 2023 kl. 15:30 - 18:00

Sted

Brandbu Kino
Storlinna 25
Brandbu, 2750

INVASJONEN
12 år | Dokumentar | 2t 23m

Originaltittel: INVASJONEN
Premiere: 2022 – 22.11
Varighet: 2t 23min
Sjanger: Krigsdokumentar
Aldersgrense: 12 år
Regissør: Roger Johnsen

INVASJONEN AV HADELAND I 1940
Alle bygder har sine hemmeligheter. De er til for å oppdages. Natt til 9. april 1940. Alarmsignaler er ignorert. Konflikter har ulmet. Vaklende og pressede politikere på flukt. Strategiske overraskelser er på vei. Advarsler til admiralstaben:
“20 skip ut fra Stettin med vestlig kurs.” “Sjøstridskrefter gjennom Storebælt.” “Rio de Janeiro senket ved Lillesand.” “Gneisenau, Deutschland og Emden passerer Hirtsholm.”
“Flere fartøyer trenger frem ved Færder.” “Rauøy og Bolærne i kamp.”

Flere offiserer på Akershuskaia i Oslo venter på en blant nordmenn fortsatt uidentifisert flåte: Tungt bevæpnede kryssere – klare for å ta del i en historisk lynaksjon ledet av Blücher, verdens største krigsmaskin. Verdi: Fire norske forsvarsbudsjetter. Natten tar imidlertid en helt annen vending idet invasjonsflåten seiler inn i “Nordens Gibraltar” ved Drøbaksundet i ytre Oslofjord.

HADENES RIKE – KRIGERNES RIKE
Hadelendingene har en krigshistorie som marsjerer bak dem og som påvirker dem – selv om de ikke er klar over det. Krigsfortellingene fra hadelandsregionen binder folket der til generasjonene som har gått forut for dem. I Norges lengste enkeltstående krigsdokumentar “INVASJONEN”, manes konturene av regionens fortid frem sammen med det nasjonale bildet. Det kunstneriske vågestykket, som så dagens lys i 2006, ble for stort for journalistikk, derfor ble det film. Invasjonen sør på Hadeland var for regissøren lenge et uklart, bortglemt mysterium – pakket inn i fragmenterte skildringer. Den helhetlige fortellingen var lenge ukjent. I det krigsdokumentariske gigantprosjektet “INVASJONEN” settes for første gang puslespillbrikkene sammen.

MOSAIKK AV STORPOLITIKK OG REGIONAL DRAMATIKK
Filmen fra Hadeland belyser sentrale hendelser i regionens militærhistorie. Da dokumentaren hadde premiere søndag 22.11.22, ble det satt kinorekord på Hadeland: Over 700 forventningsfulle harestuinger invaderte Harestua Arena for å se det som nå er blitt et identifikasjonsanker for enhver historieinteressert hadelending; for filmen er en inngangsport til både lokal og nasjonal krigshistorie. Med historiefilosofiske refleksjoner og speilet mot nasjonale hendelser, gir den tilgang til Hadelands krigshistoriske kulturarv.

“INVASJONEN” er ikke bare en hyllest til datidens frihetskjemperne, men også en vaksine mot smale perspektiver på krig. Filmen fortelles gjennom filmskaperens materiale, ulike museers arkiver, tause krigsmonumenter, tidsvitner samt krigsdeltakere og deres etterkommere.

“Jeg håper prosjektet kan kaste ekstra glans over frihetskjemperne filmen er dedikert til. Også i vår tid står vi i en verdikamp, der demokratier er under sterkt press fra autoritære regimer, som vil undergrave frie samfunn. Antall fullverdige demokratier på verdensbasis har i skrivende stund sunket til 8,4 prosent. Så mye som hver tredje verdensborger lever i dag under et autoritært regime.
Demokrati og selvstendighet er ingen selvfølge. Det er alles ansvar å bevare friheten.
FORSTÅ dette. HUSK dette. FORTELL dette videre.”
REGISSØR ROGER JOHNSEN

“Kompleksiteten og ambisjonsnivået til regissøren holder et svært høyt nivå, og krever sitt av publikum. Formmessig er filmen en fryd; som publikum suges man som nærmest inn i den dramatiske historien. Mengden historisk materiale som er fremskaffet er imponerende.”
OBERSTLØYTNANT GUNNAR GABRIELSEN

“Det kom en vår vi vart kalla til strid.”
HENNING KLEVMARK (FRA HJERTERKNEKTS SANG OM HADELAND)

“Forsøk i det lengste å unngå krigen, for den er en ulykksalig hendelse som påfører alle lidelser. Er krig nødvendig eller uunngåelig, så gjør den så kort og smertefri som mulig. Kjenn fienden og terrenget godt. Da legges grunnlaget for militær seier.”
SUN ZI (FRA «KUNSTEN Å KRIGE» SKREVET FOR 2500 ÅR SIDEN)

Medvirkende: Gunnar Sønsteby, William Nygaard, Stein Buan, HM Kongen, Kari Mack, historiker Lars Borgersrud, Gerd Nyland, Thomas Hauge, historiker Terje Holm, Josef og Bjarne Monsrud med flere.