Laster Arrangementer

IMG_8784-620x827

Fiskeretter med ferskvanns – og saltvannsfisk

29. november kl. 09:30 - 16:00

Sted

Liza`s Småbruk
Storetjernsveien 115
Jevnaker, 3520 Norge
+ Google-kart

Lær å tilberede fisk perfekt med kokken vår, Karin! På denne dagen vil du få kunnskap & teknikker til å lykkes med nydelige fiskeretter. Du drar hjem med ny inspirasjon og metoder til å lage smaksfulle fiskemiddager.

 På kurset vil du blant annet lære:

  • Hvordan filetere fisk; alle fileter sin egen fisk.
  • Du lærer om tang og bruk i fiskeretter.
  • Gravemetoder og muligheter med forskjellige fisk.
  • Hvordan bruke råfisk og hvilke oppskrifter du kan bruke.
  • Lære hvordan behandle og tilberede fisk.
  • Grunnoppskrifter til gode fiskekaker og anbefalinger til krydder og urter.
  • Metoden for å bake fisk i saltskorpe.
  • Vi lager 4 retter i løpet av dagen.

Hele programmet finner du her:

kl 9:30 Vi starter med velkomst, hjemmelaget fruktpai og kaffe, en kort introduksjon om hvilken saltvanns- og ferskvannsfisk som finnes og når på året de er best. Hvordan velge fersk fisk og hvilke deler som egner seg best til hvilke retter.

kl 10:00 Vi skal bake små ørreter i saltskorpe. Å bake i saltskorpe, høres litt komplisert ut, men når man først lærer hvordan, så er det mest sannsynlig at du kommer til å lage det hjemme om og om igjen, for fisken blir så god og saftig!

Kl 10.45 Tang har blitt mer populært å bruke i mat. Vi skal ta ett lite blikk på hvordan sanke tang, når, hvor eller hvilke tang som kan brukes til fiskeretter. Og også ser vi på hvor man kan få tak i de forskjellige sorter som buttare, havsalat, trøffeltang, sukkertare osv.

kl 11.30 Vi fortsetter med å lage røyetartar som er en ferskvannsfisk i slekt med ørret. Først lærer vi å bruke rå fisk til forskjellige retter som sushi, tartar, sashimi, tataki osv. Hvilken smakskombinasjon passer og anbefalinger av krydder og urter. Men først skal alle filetere sin egen fiske. Vi går gjennom knivteknikken steg for steg. Poenget er å bli trygg på å filetere de allerfleste fisk.

Vi finskjærer røyen og blander den med trøffeltang, vårløk, kanskje noen løvetannsblad og krydder som passer ypperlig til rå fisk.

Kl 12:30 Lunsj i vinterhagen med våre ørret bakt i saltskorpe og røyetartar, samt en god hjemmelaget råkostsalat. Etter lunsj kan de som vil bli med på en liten rundtur rundt småbruket for å se hvordan dyrene lever her og grønnsaker, bær, og frukt vokser her.

kl 13:00 Vi fortsetter med å lage fiskekaker. Vi pleier å få nydelige små gjedder opp fra vannet ved småbruket. Og selv om gjedde blir sett litt ned på, smaker gjeddekaker kjempegodt. Vi kverner fisken, tilsetter gode urter og krydder, og former fiskekakene våre. Vi ser på flere forskjellig fisk som kan brukes og krydder som passer.

kl 14.00 Mens fiskekakene stekes, snakker vi om tilberedningsmetoder, som koking, trekking i kraft, steking, fritering, ovnsbakt i saltskorpe, grilling, damping osv.

 kl 15.00 Vi skal lære hvordan grave og lager gravet fjellørret. Alle lager sin egen krydderblanding. Denne skal bli med hjem til dere, slik at dere kan spise gravet fjellørret om noen dager. Fisk blir ganske fort dårlig. I gamle dager løste man dette ved å enten tørke fisken, røke eller å grave fisken eller lage rakfisk. Alle disse gamle konserveringsteknikker blir forklart og vi ser hvilken fisk som egner seg til graving.

kl 15.30 Vi setter oss i vinterhagen med en kopp kaffe, noen hjemmelagde kjeks og går gjennom deres siste spørsmål og mulig litteratur hvis man vil lære mer.

kl 16.00 Avslutning. Alle får med seg ett kurshefte med beskrivelse av forskjellige fiskeretter, fiskeslag og spennende oppskrifter, samt gjeddekakene og gravet fjellørret.

Programmet er omtrentlig. Man vet aldri hva man får tak i av fisk før kursdagen. Alle fisker som er vi på kurset, kan byttes ut med andre fisker, og dere får flere anbefalinger til det. Vi lover deg masse ny kunnskap, god mat, god stemning og noe godt å ta med hjem!

Pris: 2490 kr per deltaker. Maks 10 deltakere.