Foto: Heidi Aarø Åmdal / Gulsjøen
Foto: Heidi Aarø Åmdal / Gulsjøen

DNT Hadelands beste turtips

Du trenger ikke reise langt eller bruke mye penger for å oppleve noe nytt. Her er lokale tureksperters tips til planleggingen av høsttur i siste liten.

Tonje Sommerset

Tonje Sommerset

Høsten er her for fullt, og mange med barn eller ungdom i familien lurer på hva de skal finne på. 

– Jeg tror mange har lyst til å finne på noe hyggelig nå som høsten er her. Samtidig kjenner mange på at det er lite penger til overs, og andre igjen har ikke mulighet til å ta fri. Derfor vil jeg minne om at det er mye man kan finne på i vårt nærmiljø her på Hadeland, sier Tonje Sommerset, styreleder i DNT Hadeland. 

Se lokale turforslag under! 

– Å være ute i naturen om høsten gir viktig avkobling for store og små. Vi får frisk luft og minner å ta med oss inn i den mørke tida. Høsten er både utetid og kosetid, og er som skapt for å dra på hyttetur med familie eller venner, sier Tonje 

Hun oppfordrer folk til å ta nærnaturen i bruk, og fremhever særlig turer til DNT sine hytter ved Gulsjøen i Nordre Brandbu og Kjørestua på Sagvollen. Eller hva med Lushaugtårnet på Lygna? Det er alle fine utgangspunkter i flott tur-terreng. 

Her er DNT Hadelands tips:

Bo fast på en hytte og gå turer derfra ved å bo på én hytte i flere dager kan dere tilpasse dagsturene etter barnas alder og dagsform. Her er to flotte hytter å besøke lokalt: Kjørestua på Sagvollen og Gulsjøhytta i Nordre Brandbu.

Gå en ny sti! Det er lett å gå den samme turen gang etter gang, men det finnes antageligvis massevis av turmål og stier i nærområdet du enda ikke har utforsket. Sjekk turplanleggeren UT.no på nett eller app. La barna være med på å velge tur og gjøre seg kjent før dere legger i vei. 

Her er eksempler på fine turmål i vårt nærområde:

  • · Nært og fjernt med DNT Hadeland: Dette er en aktivitet som går fra mai i år og ut 2024. Man besøker 10 turmål og “sjekker” deg inn når du kommer fram i appen UT.no. Eksempler på turer er Brandbukampen, Paradiskollen og Sølvsberget. 
  • · Topp 40 med DNT Hadeland: Her finnes en liste med 40 fine turmål på hele Hadeland og aktiviteten varer ut hele 2024. Når du kommer fram til målet kan du registrere deg på appen UT.no og være med i konkurranse om fine premier. Eksempler på turmål her er Fjellsjøkampen, Gyrihaugen og Glåmberget.

Dra på telttur 

Trodde du at teltsesongen var forbi? Langt derifra. Pass på å ta med nok med klær, et godt liggeunderlag og ullklær. Nå er det dessuten lov til å fyre opp bål igjen. Litt aktiv lek før leggetid gir varme i kroppen og er morsomt for både barn og voksne. Få ting er så stemningsfullt som å sitte ved bålet og høsten med en klar stjernehimmel over seg. Ta med en bok og les høyt ved bålet. Sjekk BUA eller andre utlånsordninger om dere mangler utstyr, eller lån av noen dere kjenner. 

Lag middag ute

Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag, og det kan gi et fint høstferieminne selv om man ikke har fri på dagtid. Ta med familien eller inviter med egne eller barnas venner. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Maten smaker som kjent best på tur! Og ikke glem dessert. 

Bli med på fellestur

Det er sosialt og morsomt å være på tur sammen med noen. Hva med å melde dere på en fellestur for å møte andre turglade mennesker? Det kan også motivere deg til flere turopplevelser utover høsten! 

Lek med barna utendørs I ferien kan dere få mer tid til å leke! Planlegg noen morsomme leker og aktiviteter som enkelt kan gjennomføres underveis på en liten tur i nærnaturen. 

Skriv ut DNTs turbingo eller lag din egen. Førstemann til å krysse av en hel rad vinner! Last ned Kul Tur-appen. Den har ulike brett og oppgaver dere kan løse, og passer for barn i alderen fra 4 til 12 år.

Del artikkelen

Les mer om ,