Destinasjon Hadeland

Hadeland er et geografisk knutepunkt på Østlandet, kun en kort kjøretur fra Gjøvik, Oslo og Hønefoss. Beliggende sørlige enden av Randsfjorden. I dag er det kommunene Gran i Innlandet, Lunner og Jevnaker i Viken som definerer Hadeland, med et samlet areal på ca 1300 km2 og en befolkning på nærmere 30.000 innbyggere, hvorav ca 60% er bosatt i tettstedene.

Navnet Hadeland er kjent fra runesteinen Dynnasteinen, som regnes å være et av Norges tidligste minnesmerker og landets første billedmonument. I følge en ubekreftet teori hevdes det  at "Hade" i Hadeland stammer fra det norrøne folkenavnet haðar, som kan henge sammen med et ord for kamp; navnet betyr i så fall 'krigernes land. Historien tyder på at Hadeland har vært et av de store sentrene i Norge fra gammelt av med sine storgårder, småkonger og religiøse sentrum på Granavollen.

Hadeland er et av landets mest frodige og tradisjonsrike områder. En vakker perle som gjemmer på smakfull lokal og kortreist mat, unike overnattinger, flotte turområder, kunst og kultur.

Foto: Jon Bjone
Foto: Jon Bjone

Jevnaker

Jevnaker kommune er preget av naturskjønne omgivelser i alle retninger, med tettstedet vakkert plassert i sørenden av Randsfjorden. I tillegg finner du fantastiske kultur- og fritidsopplevelser, som feks. det verdensberømte arkitektoniske bygget The Twist, mathotellet Thorbjørnrud Hotell og Hadeland Glassverk – og nå nevner vi bare noe. Innbyggertallet er nesten 7000 og kommunen har den siste tiden hatt sterk befolkningsvekst. Jevnaker har mye å tilby både innbyggere og turister. I sentrum finner du spisesteder med uteservering, nisjebutikker, blomster, klesbutikker og lekeplasser. Jevnaker kan som sagt også by på noen av Norges mest besøkte turistattraksjoner som Hadeland Glassverk og Kistefos-Museet. På Hadeland Glassverk kan du blåse egne glass, handle i deres butikk eller besøke deres helt egne cafe som ligger langs Randsfjorden.

På Jevnaker finner du også Kistefos-Museet som består av Skandinavias største skulpturpark av samtidskunst, to kunstgallerier, samt et industrimuseum. Høsten 2019 stod også det nye signaturbygget The Twist klart, og bygget har mottatt en rekke priser for sitt spektakulære design.

Ikke nok med dette kan du også nyte Randsfjordfestivalen som arrangeres i august hvert år. I tillegg til Randsfjord badepark med lek og morro for hele familien og Flyt Fjordsauna som ligger som en rolig idyllisk perle på Bergertjernet, like ved båthavnen på Jevnaker.

Foto: Arvid Høidahl
Foto: Arvid Høidahl
Foto: Jon Bjone
Foto: Jon Bjone
Foto: BT Stokke
Foto: BT Stokke

Gran

Gran sentrum er det største av to tettsteder i Gran kommune, og går også under navnet «Vassenden». «Vassenden» er et handelssenter med flere forretninger, to kjøpesentre og en trivelig gågate. Torget på Gran er et samlingspunkt for store og små. Hver vinter er det tilrettelagt skøytebane for de aller minste, og vår/sommer halvåret kan du spille kjempesjakk eller sitte ute på noen av de hyggelige kaféene.

Ikke langt fra sentrum finner du historiske Granavollen som fra gammelt av var et viktig sentrum. Sentralt på Granavollen ligger blant annet Søsterkirkene fra 1100- tallet, med Nikolaikirken og Mariakirken. Granavollen blir omtalt som Norges Toscana på grunn av de vakre åkrene, store gårdene og det frodige landskapet. Tar du deg turen finner du også Granavolden Gjeæstgiveri, Sanner hotell, og ikke minst kan du oppleve nydelige Glasslåven kunstsenter og atelier.

Foto: @mortenoiamo
Foto: @mortenoiamo

Lygna

Lygna er et friluftsliveldorado for hele familien og har de siste årene utviklet seg til et populært hytteområde.

På Lygna finnes hotell, kafeteria, storkiosk, campingplass og et nasjonalt anlegg for langrenn. Lygna ligger 620 meter over vannet og kan på grunn av høyden nesten garantere snø. Du er omringet av nydelig natur og finner tur- og sykkelstier, badevann og fiskevann. Når vinterhalvåret kommer forvandles Lygna til et skieldorado med 200 km oppkjørte skiløyper. Lygna skisenter kan by på NM-løyper og skiskytingsløyper eller du kan gå lange skiturer dag eller kveld i lysløypene.

På Lygna finner du også Lushaugtårnet, et tårn bygget med en 360 graders utsikt - en perfekt dagstur på om lag 5 km fra Lygnasæter.

Lygnasæter tilbyr flere overnattingsmuligheter på Lygnasæter hotell, Lygnahytta eller Lygnasæter Camping, du finner også spisestedet Lygnasæter kro som er kjent for nydelig kjøkken med sesongmenyer og gode råvarer.

Bjoneroa

På Randsfjordens vestside finnes et lite bygdesamfunn der regionen Hadeland, Ringerike og Valdres møtes. Bjoneroa er et småsamfunn med ca. 400 innbyggere, samt hytter og fritidsboliger.

Vakker natur er viktige stikkord for å beskrive omgivelsene på Bjoneroa og en mengde turister søker friluftsopplevelser her. Naturperlen Fjorda ligger her og oppleves best gjennom en kanotur i solnedgangen. En attraksjon i seg selv er Randsfjordferja Eldron som er landets eneste helelektriske innlandsferje i helårsdrift. Ferja frakter reisende på tvers av fjorden, og forsterker inntrykket av et lite stykke kystidyll i innlandet.

Foto: Brandbu & Jaren Næringsliv
Foto: Brandbu & Jaren Næringsliv

Brandbu

Brandbu er en tettbebyggelse i Gran kommune, øst for Randsfjordens sørlige del, sammenvokst med Jaren, går tettstedet under Brandbu/Jaren. Brandbu er hovedsakelig et handelssenter med noe industri, spisesteder og nisjebutikker.

Det karakteristiske Tegneseriemuseet ligger i Brandbu, her kan du ta en titt på Onkel Skrue sitt kontor og Petter Smart sitt verksted, for å nevne noe. Størenslunden Park er en perle og er blitt et samlingspunkt for mange anledninger. Størenslunden Park er en aktivitetspark for kultur, idrett og fysisk aktivitet. I parken finner du nyoppusset scene, diskogolfbane, skatepark og lekeplass. Mens du er ute og nyter parken så hold utkikk etter Norges nasjonalfugl fossekallen, denne trives nemlig veldig godt i Brandbu.

Foto: Jon Bjone
Foto: Jon Bjone

Røykenvik

Du har kanskje hørt om Halvdan Svarte som gikk gjennom isen og druknet i Randsfjorden? Det er en av de mange historiene som går langt tilbake i tid fra Røykenvik, som fra gammelt av hadde sin storhetstid i jernalder og middelalder.

Den kjente og historiske Lokstallen ligger vakker til i Røykenvik, her kan du unne deg en smaksopplevelse du sent vil glemme. Det gamle pakkhuset består av «Cafe Oskar II» som er en populær sommerrestaurant og utested. På Røykenvik har også Hemlaga på Næs gården sin, de leverer fantastiske lokale smaksopplevelser til hele Hadeland, alt dette samlet i et minnerikt og flott kulturlandskap.

Foto: Karoline Berven
Foto: Karoline Berven
Foto: Lunner Almenning
Foto: Lunner Almenning
Foto: Lunner Almenning
Foto: Lunner Almenning

Harestua

Harestua har en holdeplass på Gjøviksbanen, og har derfor kort vei til Oslo. Omringet av flotte skogområder ligger Harestua nord for Harestuavannet, her finner du badeplasser og kanoutleie. Stryken lengre sør er utgangspunktet for flotte turer til fots, sykkel eller på ski i Nordmarka og Romeriksåsene.

Sagparken er et moderne og kompakt sentrum med en god miks av næring, boliger, kontorer og butikker. Tar du deg turen hit kan du også nyte et deilig måltid på Gamle Oppland med familie og venner.

Foto: Torstein Brandrud
Foto: Torstein Brandrud

Roa

Et stort område av Lunner utgjør deler av Nordmarka, og naturopplevelsene er derfor nære. Myllsdammen gir deg langstrakte løyper som tilbyr løypekart for både ski og gåturer. Myllsdammen kan også by på badeplasser og de fineste fiskevannene. Roa i Lunner kommune er omtrent Nordmarkas nordligste punkt, og er et nydelig utgangspunkt for lange skiturer, spaserturer eller sykkelturer avhengig av årstid. Roa ble frem til 2013 regnet som en del av Roa/Lunner, men har nå blitt skilt ut som eget tettsted. Roa er administrasjonssenter i Lunner kommune og et kommunikasjonsknutepunkt på Hadeland.

Foto: Lunner Almenning
Foto: Lunner Almenning

Lunner

Et stort område av Lunner utgjør deler av Nordmarka, og naturopplevelsene er derfor nære. Myllsdammen gir deg langstrakte løyper som tilbyr løypekart for både ski og gåturer, Myllsdammen kan også by på badeplasser og de fineste fiskevannene.
Det populære vannet Mylla ligger også her og er med sine 1,7 kvadratkilometer et av de største vannene i Marka. Vannet ligger nord for Bislingflaka og danner en naturlig nordre grense for området vi vanligvis forbinder med Nordmarka. Å spasere rundt på Bislingsflaka er en stor opplevelse for hele familien. Toppunktet ligger på hele 690 høydemeter og platået i nord har fått kallenavnet Nordmarkas tak.

Lunner er den sørligste av Hadelandskommunene. Kommunen grenser i øst til Nannestad, i sør til Nittedal og Oslo, i vest til Ringerike og Jevnaker, og i nord til Gran. Lunner ligger i "midt i smørøyet" og det er lett å komme seg fra og til med både tog og bil. Lunner stiller seg også i rekken over alle de historiske viktige stedene Hadeland har å tilby. Det store Vestbyfunnet fra bronsealderen ble funnet ved gården Vestby på Grindvoll i kommunen. Gjenstandene som ble funnet er i dag utstilt på Historisk museum i Oslo og regnes som et av de rikeste funn fra norsk bronsealder.

Foto: @markafjes
Foto: @markafjes

Nordmarka

Nordmarka er et stort skogsområde nord for Oslo, og ligger i deler av kommunene Oslo, Hole, Ringerike, Jevnaker, Lunner og Nittedal. Nordmarka er den største og mest sentrale delen av Oslomarka. Nordmarka er en perle for de som er glade i å tilbringe sene kvelder eller helger i marka. Her finner du løypekart til de mange stiene, og du kan enten gå til fots, på ski eller sykle en av de mange løypene. Det er opplyste skiløyper, og du finner flere nydelige plasser for en liten pause ute i det fri, eller på en av flere serveringssteder.

Nordmarkas høyeste punkt er Svarttjernshøgda som ligger i Jevnaker. Nordmarka grenser i sør til tettstedet Oslo ved Maridalsvannet. Søndre del grenser til Bærumsmarka i vest og Lillomarka i øst og nordover strekker Nordmarka seg til Roa og Jevnaker.

Grua

Grua er et tettsted i Lunner kommune og ligger tett opptil Roa. Grua ligger midt i hjertet av kommunen og med sine litt over 1500 innbyggere rommer Grua dagligvarebutikker, frisørsalonger, bilforhandlere og en bar. Som et av få tettsteder i Lunner har Grua en nydelig lokal kirke som ble bygd helt tilbake til 1924.

På Grua har du kort avstand til Hønefoss, Gjøvik og Oslo. Ikke minst har du kort avstand til nydelig natur med Mylla rett utenfor døren. Du er omkranset av vakker natur alle fire årstidene og på vinteren kan du nyte nypreparerte skiløyper som tar deg gjennom hele Nordmarka. På vinteren kan du også spenne på deg slalåmskiene og suse ned Gruabakken som driftes av svært engasjerte frivillige.

Foto: Torstein Brandrud
Foto: Torstein Brandrud