default
default

Did you know? 5 Funfacts om Hadeland

Visste du at Hadeland i dag har til sammen 29 987 innbyggere fordelt på de tre kommunene Jevnaker, Lunner og Gran? Her er 5 andre funfacts om Hadeland du kanskje ikke visste om:

Høyeste toppen på Hadeland er Lushaugen

Lushaugen er et fjell i Gran kommune og har en høyde på 812,17 meter over havet og er det høyeste punktet på Hadeland. I 2018 ble det reist et nytt utsiktstårn på toppen av fjellet, Lushaugtårnet, fra tårnet kan du se store deler av østlandet!

Randsfjorden

Randsfjorden er Norges fjerde største innsjø. Med et areal på 140 km² og 77 km lengde strekker Randsfjorden seg over kommunene Jevnaker, Gran, Søndre Land og Nordre Land.

Snorre Sturlason, en islandsk høvding, forfatter og skald skrev en gang at kong Halvdan Svarten hadde vært på besøk på Hadeland. På vei hjem fra gjestebud gikk han over Randsfjorden og i Røykenvik gikk hestene gjennom isen og kongen druknet.

Dynnasteinen

Dynnasteinen regnes for å være et av Norges viktigste minnesmerker og Norges første bildemonument fra den kristne tid. Steinen er om lag tre meter høy og har bibelske motiver som er datert til ca. år 1050. Den er nå bevart på Kulturhistorisk Museum i Oslo, men på Hadeland Folkemuseum kan du se en tro kopi av steinen i museumsparken.

Haðar

Første ledd i navnet Hadeland er fra det norrøne folkenavnet haðar som trolig betyr strid eller kamp. Navnet skulle i så fall bety “krigernes land”

Vestbyfunnet

Vestbyfunnet regnes som et av de rikeste funn fra norsk bronsealder. Det var et stort votivfunn fra gården Vestby på Grindvoll og består av tre rikt ornamerte halsringer av bronse med ovale endeplater og spiraler. Det ble gjort flere funn, men de mest oppsiktsvekkende gjenstandene var to små hulstøpte bronsebukker.

Det ble funnet ut at bukkene er støpt i to omganger, kroppen er datert til rundt år 700 f.Kr, mens kroppen er datert til rundt 500 f.Kr. Bronsebukkene er i dag utstilt på Historisk Museum i Oslo.

Del artikkelen

Les mer om

Workation – Ta med deg jobben på ferie!

Bytt ut hjemmekontoret med "bortekontoret"

Vinterferie på Hadeland Glassverk

Besøk Hadeland Glassverk i vinterferien!

Morsomme ting å gjøre i vinterferien

Skap minnerike opplevelser i vinterferien!

En kulturell reise

Destinasjon Hadeland fremstår idag med et unikt tilbud innen opplevelser og kultur. Parallelt med det vakre landskapet bugner det med historie og severdigheter så langt øye kan se.

Kulturelle perler i friluft

Fra urban kunst til selvspillende piano. Hadeland byr på en god blanding av kulturelle utendørs-opplevelser.